Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 340 g

  • 500 g bakłażana

  • 200 g cebuli

  • 100 g rodzynek

  • 50 g koncentratu pomidorowego

  • 50 ml oleju

  • 50 ml octu jabłkowego

  • 3-4 liście laurowe

  • ⅓ łyżeczki mielonego ziela angielskiego

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Bakłażany po sułtańsku - Krok 1

Bakłażany obieramy i kroimy na 1,5-cm półtalarki. Gotujemy w dość mocno osolonym wrzątku 10-15 minut. Osączamy.

2

Bakłażany po sułtańsku - Krok 2

Cebulę pokrojoną w piórka przesmażamy na oleju. Gdy zmięknie, dodajemy ziele angielskie, rodzynki i liście laurowe. Przesmażamy jeszcze 1-2 minuty.

3

Bakłażany po sułtańsku - Krok 3

Dodajemy ¾ zmiksowanej kukurydzy wraz z zalewą oraz koncentrat pomidorowy i ocet. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy niewielką ilość wody i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sos nie powinien być mocno słony.

4

Bakłażany po sułtańsku - Krok 4

Dodajemy ugotowane bakłażany i resztę kukurydzy. Dusimy przez 5 minut. Studzimy.

:)

Bakłażany po sułtańsku

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu