Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.
Posiekaną, ugotowaną kapustę podsmażamy z cebulą do momentu, aż odparuje z niej cały płyn. Doprawiamy majerankiem, solą i obficie pieprzem.
Do podsmażonej kapusty dodajemy osączoną z zalewy cieciorkę i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy.
Przygotowujemy ciasto pierogowe. Do przesianej mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę, zarabiając ciasto. Dolewamy tyle wody, aby uzyskać miękkie, ale elastyczne ciasto. Dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
Gotowe ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka szklanką lub radełkiem. Nakładamy po porcji farszu i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Napisz komentarz