Pierogi z kapustą i cieciorką

Pierogi z kapustą i cieciorką

Składniki

  • 1 puszka Cieciorki „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g kiszonej kapusty
  • 500 g mąki pszennej typ 500
  • 300 g gorącej wody
  • 70 g cebuli
  • 35 ml oleju
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • ½ łyżeczki suszonego majeranku
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Pierogi z kapustą i cieciorką - Składniki

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 1

Kapustę zalewamy zimną wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem około 60 minut. Następnie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 2

Posiekaną, ugotowaną kapustę podsmażamy z cebulą do momentu, aż odparuje z niej cały płyn. Doprawiamy majerankiem, solą i obficie pieprzem.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 3

Do podsmażonej kapusty dodajemy osączoną z zalewy cieciorkę i posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 4

Przygotowujemy ciasto pierogowe. Do przesianej mąki stopniowo dolewamy gorącą wodę, zarabiając ciasto. Dolewamy tyle wody, aby uzyskać miękkie, ale elastyczne ciasto. Dodajemy łyżkę oleju i wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.

Pierogi z kapustą i cieciorką - Krok 5

Gotowe ciasto wałkujemy cienko i wycinamy kółka szklanką lub radełkiem. Nakładamy po porcji farszu i sklejamy pierogi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonym wrzątku 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi z kapustą i cieciorką

•ᴗ•

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Śledzie w śmietanie z pieczarkami i groszkiem

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Roladki z szynką i pastą z jajek i buraka

Roladki z szynką i pastą z jajek i buraka

Zobacz więcej takich przepisów