Your browser does not support JavaScript!

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Składniki

  • 400 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 250 g filetu z łososia
  • 150 ml mleka
  • 90 ml oliwy
  • 50 g cebuli
  • 10 g mąki pszennej
  • 2 ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 1

Łososia oprószamy solą i pieprzem i smażymy na 30 ml oliwy.

2.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 2

Szpinak podgrzewamy na suchej patelni, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Smażymy na 30 ml oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

3.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 3

30 ml oliwy rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Dodajemy mąkę i przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

4.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 4

Z ciasta wykrawamy krążki lub pozostawiamy w całości.

5.

Tarta ze szpinakiem i łososiem - Krok 5

Na przygotowane ciasto wykładamy sos beszamelowy, szpinak i łososia. Zapiekamy około 20 minut w temp. 220℃ lub na złoty kolor.

Smacznego!

Tarta ze szpinakiem i łososiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.