
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Łososia oprószamy solą i pieprzem i smażymy na 30 ml oliwy.
Szpinak podgrzewamy na suchej patelni, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekaną cebulę. Smażymy na 30 ml oliwy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
30 ml oliwy rozgrzewamy w niewielkim rondelku. Dodajemy mąkę i przesmażamy. Stopniowo dolewamy mleko, energicznie mieszając, by nie powstały grudki. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Z ciasta wykrawamy krążki lub pozostawiamy w całości.
Na przygotowane ciasto wykładamy sos beszamelowy, szpinak i łososia. Zapiekamy około 20 minut w temp. 220℃ lub na złoty kolor.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej