Bezglutenowa pizza na spodzie z cieciorki od Mr. Fit

Pizza na bezglutenowym spodzie z cieciorki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Lubisz pizzę, ale delektowanie się nią jest kłopotliwe ze względu na twoją dietę? A może klasyczna pizza na drożdżowym spodzie już ci się znudziła? Nasza przepyszna, chrupiąca i wysokobiałkowa pizza to propozycja bez glutenu, którą przygotujesz szybko i bez trudu. To doskonały przepis na wieczorną przekąskę, spotkanie w gronie znajomych czy lunch do pracy. Wrzuć na wierzch składniki, które najbardziej lubisz i zachwyć siebie oraz najbliższych.  

Trener Mr Fit

Przygotowanie

Pizza na spodzie z cieciorki z serem, papryką i sosem pomidorowym

Sos do pizzy

Sos pomidorowy 

  • Przecier, wyciśnięty czosnek i przyprawy umieszczamy w rondelku. Gotujemy na średnim ogniu przez 10-15 minut co jakiś czas mieszając do momentu, aż sos zgęstnieje. 

Składniki na bezglutenowy spód do pizzy

Spód 

  • W robocie kuchennym umieszczamy i odsączoną ciecierzycę, jajko, starty drobno ser, mąkę oraz przyprawy i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. 

Spód do pizzy gotowy do upieczenia w piekarniku

  • Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Powstałą masę przekładamy na papier i rozprowadzamy szpatułką, formując okrąg o średnicy 22-24cm.  
  • Pieczemy 15 minut w 200 stopniach C, po czym wyjmujemy z piekarnika, obracamy i pieczemy kolejne 5 minut. 

Gotowa pizza z papryką i mozzarellą.

  • Po drugim upieczeniu przygotowany spód smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem, ulubionymi dodatkami i wkładamy ponownie do piekarnika na 10-15 minut. Smacznego! 🙂 
•ᴗ• Pizza na bezglutenowym spodzie z cieciorki
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Domowa pizza bezglutenowa na blacie z cieciorki – czemu warto?

Pizza bezglutenowa to doskonała opcja dla osób chorujących na celiakię oraz mających uczulenie na ten składnik pokarmowy. Świetnie sprawdzi się także jako przekąska dla tych, którzy są na dietach wysokobiałkowych i redukcyjnych czy unikają węglowodanów. Taka pizza może być także sposobem na przemycenie większej ilości warzyw do diety dziecka. Niejadek nie będzie miał pojęcia, że w cieście znajduje się sycąca i zdrowa cieciorka. Ponadto spody z ciecierzycy są po prostu pyszne i chrupiące! 

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Hummus z pieczoną dynią

Hummus z pieczoną dynią

Ryba po grecku z kukurydzą

Pyszna ryba po grecku z kukurydzą

Sałatka śledziowa z kaparami, oliwkami i groszkiem

Śledzie z oliwkami, kaparami i zielonym groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów