Your browser does not support JavaScript! Biała kasza gryczana smażona - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

Biała kasza gryczana smażona - Krok 1

Kaszę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.

2

Biała kasza gryczana smażona - Krok 2

Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Natkę posiekać.

3

Na patelni rozgrzać olej, zeszklić przez 1 min. cebulę. Dorzucić paprykę i mrożoną Mieszankę Królewską. Podsmażać razem około 3 minut.

4

Biała kasza gryczana smażona - Krok 4

Na patelnię dodać kaszę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Całość doprawić, wymieszać z natką pietruszki i słonecznikiem. Od razu podawać.

:)

Biała kasza gryczana smażona

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu