
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Kaszę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu.
Cebulę drobno posiekać. Paprykę pokroić w niewielkie kawałki. Natkę posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, zeszklić przez 1 min. cebulę. Dorzucić paprykę i mrożoną Mieszankę Królewską. Podsmażać razem około 3 minut.
Na patelnię dodać kaszę. Smażyć jeszcze 2 minuty. Całość doprawić, wymieszać z natką pietruszki i słonecznikiem. Od razu podawać.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej