
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cukinię kroimy w kostkę, a pieczarki w plasterki.
Na gorącą patelnię skropioną oliwą wrzucamy warzywa. Podsmażamy kilka minut. Dodajemy Teksańską fasolkę Cayenne. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy 10 min.
Kilka minut przed końcem duszenia namaczamy kaszę w gorącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Gotową kaszę mieszamy z leczo i podajemy z listkiem świeżej mięty.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej