
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Kaszę podgrzewamy na niewielkiej ilości oliwy około 6 minut. Jeśli to konieczne, doprawiamy lekko do smaku.
Parmezan ścieramy na tarce. Dodajemy posiekaną drobno bazylię i skórkę otartą z ½ cytryny. Mieszamy.
Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki oraz blaszki.
Masło roztapiamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszanką smarujemy grzyby na zewnątrz i od środka.
Pieczarki wypełniamy kaszą z warzywami i posypujemy obficie parmezanem. Zapiekamy 20 minut w 180℃.
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Przepis,przepisy Pani są świetne.
Bardzo się cieszę, że znajdujesz tu inspiracje do gotowania! Koniecznie daj znać, który przepis lubisz najbardziej! 🙂