
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki, gdzie jest hodowana od ponad 7000 lat. Jej pierwsze ślady uprawy znaleziono na obszarze dzisiejszych stanów Utah i Arizona w Stanach Zjednoczonych, ale szeroko uprawiano ją także w krajach Ameryki Środkowej i Południowej jak Meksyk, Peru, Boliwia czy Ekwador. Do Europy dotarła za sprawą hiszpańskich żeglarzy, gdzie spopularyzowała się dopiero w XVI wieku, głównie we Francji, gdzie ceniono ją ze względu na jej właściwości odżywcze. Obecnie uprawiana jest w prawie wszystkich krajach świata. W Polsce występują dwie odmiany fasolki szparagowej – delikatna żółta oraz bardziej wyrazista w smaku zielona. (więcej)
Kaszę podgrzewamy na niewielkiej ilości oliwy około 6 minut. Jeśli to konieczne, doprawiamy lekko do smaku.
Parmezan ścieramy na tarce. Dodajemy posiekaną drobno bazylię i skórkę otartą z ½ cytryny. Mieszamy.
Pieczarki oczyszczamy i usuwamy nóżki oraz blaszki.
Masło roztapiamy. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Mieszanką smarujemy grzyby na zewnątrz i od środka.
Pieczarki wypełniamy kaszą z warzywami i posypujemy obficie parmezanem. Zapiekamy 20 minut w 180℃.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej