Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 30-40 minut.
Gdy kiełbasa się piecze, przygotowujemy sałatkę fasolową. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół. Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty.
Dokładamy paprykę, smażymy przez kolejne 5-7 minut.
Fasolę osączamy, płuczemy na sicie i dokładamy na patelnię. Dodajemy oliwki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Pod koniec do fasoli dodajemy porwane listki bazylii. Upieczoną białą kiełbasę podajemy z dodatkiem sałatki fasolowej na ciepło.
Napisz komentarz