
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez około 30-40 minut.
Gdy kiełbasa się piecze, przygotowujemy sałatkę fasolową. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Oliwki kroimy na pół. Oczyszczoną paprykę kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek. Smażymy przez 3-4 minuty.
Dokładamy paprykę, smażymy przez kolejne 5-7 minut.
Fasolę osączamy, płuczemy na sicie i dokładamy na patelnię. Dodajemy oliwki, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Pod koniec do fasoli dodajemy porwane listki bazylii. Upieczoną białą kiełbasę podajemy z dodatkiem sałatki fasolowej na ciepło.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej