
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Cukinię ścieramy na tarce i przesmażamy z tymiankiem na oliwie. Gdy zmięknie i odparuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy na połówki i wyjmujemy żółtka.
Do podsmażonej cukinii dodajemy żółtka i fetę. Całość mieszamy widelcem, lekko rozgniatając większe kawałki.
Dodajemy groszek i posiekany szczypiorek. Mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Przygotowanym farszem wypełniamy połówki jajek.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej