
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Mąkę kukurydzianą, 2 żółtka, cukier waniliowy oraz zimne masło zagniatamy na kruche ciasto, które następnie schładzamy 30 minut w lodówce.
Kukurydzę miksujemy na gładki mus. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz soki wyciśnięte z tych owoców. Gotujemy, często mieszając, do uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę, podnosząc lekko brzegi do góry. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy około 20 minut w 190℃. Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem.
Serek śmietankowy ucieramy z chałwą na gładki krem.
Dekorujemy mazurka kremem i skórką z drugiej pomarańczy.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasza kukurydza jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej
Jaki jest rozmiar blachy?
18-20 cm będzie najbardziej odpowiednia 🙂