Mąkę kukurydzianą, 2 żółtka, cukier waniliowy oraz zimne masło zagniatamy na kruche ciasto, które następnie schładzamy 30 minut w lodówce.
Kukurydzę miksujemy na gładki mus. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz soki wyciśnięte z tych owoców. Gotujemy, często mieszając, do uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy.
Schłodzonym ciastem wykładamy formę, podnosząc lekko brzegi do góry. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy około 20 minut w 190℃. Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem.
Serek śmietankowy ucieramy z chałwą na gładki krem.
Dekorujemy mazurka kremem i skórką z drugiej pomarańczy.
Jaki jest rozmiar blachy?
18-20 cm będzie najbardziej odpowiednia 🙂