Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 150 g serka śmietankowego
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 100 g chałwy sezamowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Składniki

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 1

Mąkę kukurydzianą, 2 żółtka, cukier waniliowy oraz zimne masło zagniatamy na kruche ciasto, które następnie schładzamy 30 minut w lodówce.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 2

Kukurydzę miksujemy na gładki mus. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz soki wyciśnięte z tych owoców. Gotujemy, często mieszając, do uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy formę, podnosząc lekko brzegi do góry. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy około 20 minut w 190℃. Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 4

Serek śmietankowy ucieramy z chałwą na gładki krem.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 5

Dekorujemy mazurka kremem i skórką z drugiej pomarańczy.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

•ᴗ• Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Komentarze 2

  • Sandra
    20 listopada 2021 o 15:10

    Jaki jest rozmiar blachy?

    • Warzywne Inspiracje
      22 listopada 2021 o 09:16

      18-20 cm będzie najbardziej odpowiednia 🙂

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Tartaletki z buraczkami, kozim serem, żurawiną i bekonem

Świąteczna przekąska z pastą jajeczną i groszkiem na wiejskim chlebie, podana na drewnianej desce.

Pasztet z wędzonej ryby z groszkiem i kaparami

Sałatka z ciecierzycy i śledzi na drewnianej desce.

Sałatka śledziowa z cieciorką i natką pietruszki

Zobacz więcej takich przepisów