Your browser does not support JavaScript!

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 150 g serka śmietankowego
  • 130 g mąki kukurydzianej
  • 100 g chałwy sezamowej
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 15 g cukru waniliowego
  • 2 pomarańcze
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 1

Mąkę kukurydzianą, 2 żółtka, cukier waniliowy oraz zimne masło zagniatamy na kruche ciasto, które następnie schładzamy 30 minut w lodówce.

2.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 2

Kukurydzę miksujemy na gładki mus. Jeśli to konieczne, przecieramy przez sito. Dodajemy cukier, skórkę otartą z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz soki wyciśnięte z tych owoców. Gotujemy, często mieszając, do uzyskania konsystencji dżemu. Studzimy.

3.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 3

Schłodzonym ciastem wykładamy formę, podnosząc lekko brzegi do góry. Nakłuwamy widelcem ciasto i pieczemy około 20 minut w 190℃. Lekko ciepłe ciasto smarujemy dżemem.

4.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 4

Serek śmietankowy ucieramy z chałwą na gładki krem.

5.

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym - Krok 5

Dekorujemy mazurka kremem i skórką z drugiej pomarańczy.

Smacznego!

Mazurek pomarańczowy z kremem chałwowym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.