
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Białą kiełbasę układamy w naczyniu żaroodpornym, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 30-45 minut, aż ładnie się zrumieni. W połowie pieczenia odwracamy ją na drugą stronę. Gdy kiełbasa się piecze, przygotowujemy pozostałe składniki.
Młode ziemniaki dokładnie myjemy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia.
Jajka gotujemy na półtwardo, studzimy i obieramy.
Ziemniaki kroimy w mniejsze kawałki. Cebulkę siekamy w piórka, szczypior drobno kroimy. Pieczarki i rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki. Sałatę rzymską grubo siekamy.
W miseczce łączymy oliwę, sok z cytryny i musztardę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
Składniki na sałatkę umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Sałatkę nakładamy na talerz, dokładamy połówki jajek. Podajemy jako dodatek do pieczonej białej kiełbasy.
Pierwsze jej hodowle zakładane były we Francji jeszcze w XVI wieku. Była to zasługa francuskiego agronoma Oliviera de Serres. Pierwsze pieczarki wyhodowane we Francji były bardzo drogie i uchodziły za rarytas, prawie na równi z truflami. Szybko jednak zyskały dużą popularność, nie tylko we Francji. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej