
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Warzywio gotujemy w lekko osolonym wrzątku nie dłużej niż 10 minut. Przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Boczniaki rwiemy palcami. Cebulę, chili i czosnek siekamy, a imbir ścieramy na tarce.
Brokuły krótko obgotowujemy i przelewamy zimną wodą.
Na oleju smażymy cebulę, czosnek i imbir. Gdy zmiękną i zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy boczniaki i smażymy na złoty kolor.
Do przesmażonych grzybów dodajemy chili, brokuły oraz Warzywio. Podlewamy sosem sojowym i skrobią kukurydzianą rozprowadzoną w ¼ szklanki wody. Smażymy jeszcze 1 minutę, skrapiamy sokiem z cytryny i podajemy.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej