Your browser does not support JavaScript! Brokuły z chorizo i pomidorami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)


Przygotowanie

1

SM0_1779

Chorizo kroimy w plastry a pomidory na małe kawałki.

2

SM0_1785

Chorizo umieszczamy na suchej patelni (bez tłuszczu) i smażymy około 5 minut aż wypuści swój własny tłuszcz i lekko zbrązowieje.

3

SM0_1786

Dodajemy pomidory, mieszamy z chorizo i smażymy kolejne 5 minut, aż pomidory się rozpadną i stworzą papkę.

4

SM0_1787

Dodajemy brokuły i smażymy jeszcze kilka minut aż w pełni się rozmrożą.

5

SM0_1799

Podajemy posypane świeżo startym parmezanem. Jeśli chcemy podostrzyć danie, posypujemy je dodatkowo pieprzem Cayenne.

:)

SM0_1799

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Tosia i Śliwka

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu