
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Chorizo kroimy w plastry a pomidory na małe kawałki.
Chorizo umieszczamy na suchej patelni (bez tłuszczu) i smażymy około 5 minut aż wypuści swój własny tłuszcz i lekko zbrązowieje.
Dodajemy pomidory, mieszamy z chorizo i smażymy kolejne 5 minut, aż pomidory się rozpadną i stworzą papkę.
Dodajemy brokuły i smażymy jeszcze kilka minut aż w pełni się rozmrożą.
Podajemy posypane świeżo startym parmezanem. Jeśli chcemy podostrzyć danie, posypujemy je dodatkowo pieprzem Cayenne.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej