
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
W rondelku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone w kostkę cebulę i marchew, posypać odrobiną soli i dusić ok. 10 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pieczarki pokroić w niedużą kostkę, dodać do pozostałych warzyw i smażyć, aż będą lekko złote.
Dodać przyprawy, chili i czosnek i dobrze wymieszać. Całość zalać pomidorami i bulionem, gotować około 30 minut, aż sos zgęstnieje i odparuje.
Dodać fasolę z puszki i gotować jeszcze 10 minut. Podawać z ugotowanym ryżem, cząstkami limonki i natką pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej