
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1,5 godz.
- łatwe
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, marchew, dynię i kalarepę kroimy w krótkie słupki. Seler i pora kroimy w półpiórka, a czosnek siekamy.
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy seler, por i czosnek i smażymy około 5 minut.
Zalewamy 2 litrami gorącego bulionu, dodajemy komosę i warzywa. Gotujemy pod przykryciem około 40-60 minut, aż komosa się ugotuje, a warzywa będą miękkie. W miarę potrzeby dolewamy bulionu.
Dodajemy białą fasolę i gotujemy jeszcze 5 minut.
Podajemy posypaną natka pietruszki.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej