Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • 1 puszka Groszku Bonduelle 212 ml (2×106 ml)

  • 250 g filetu z łososia

  • 200 g ugotowanego brązowego ryżu

  • 30 g świeżego szpinaku

  • 30 ml oleju

  • 20 ml jasnego sosu sojowego

  • 20 ml słodko-ostrego sosu chili

  • 20 ml soku z cytryny

  • 5 g świeżego imbiru

  • 1 dymka

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 1

Sos chili mieszamy z połową oleju, sokiem z cytryny, sosem sojowym, startym imbirem i pieprzem.

2

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 2

Z łososia odcinamy skórę. Smarujemy rybę przygotowanym sosem.

3

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 3

Smażymy rybę z obu stron na rozgrzanej patelni.

4

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki - Krok 4

Na czystej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Podsmażamy ryż z posiekaną dymką. Na koniec dodajemy szpinak i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do pojemnika na lunch razem z łososiem.

:)

Brązowy ryż z groszkiem i szpinakiem z łososiem teriyaki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu