
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Sos chili mieszamy z połową oleju, sokiem z cytryny, sosem sojowym, startym imbirem i pieprzem.
Z łososia odcinamy skórę. Smarujemy rybę przygotowanym sosem.
Smażymy rybę z obu stron na rozgrzanej patelni.
Na czystej patelni rozgrzewamy drugą łyżkę oleju. Podsmażamy ryż z posiekaną dymką. Na koniec dodajemy szpinak i groszek. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do pojemnika na lunch razem z łososiem.
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej