
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy mrożone brokuły i obgotowujemy je przez 3 minuty. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.
Brokuły rozdrabniamy za pomocą widelca lub drobno siekamy nożem. Dodajemy starty parmezan, mąkę, jedno rozkłócone jajko i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy po łyżce brokułowej masy i smażymy na złoty kolor z obu stron.
Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu, a na czystej patelni smażymy plastry bekonu i jajka sadzone – po jednym na porcję.
Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej