Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Brokułowe racuszki z bekonem i jajkiem sadzonym - Krok 1

W garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy mrożone brokuły i obgotowujemy je przez 3 minuty. Następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy.

2

Brokułowe racuszki z bekonem i jajkiem sadzonym - Krok 2

Brokuły rozdrabniamy za pomocą widelca lub drobno siekamy nożem. Dodajemy starty parmezan, mąkę, jedno rozkłócone jajko i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.

3

Brokułowe racuszki z bekonem i jajkiem sadzonym - Krok 3

Na rozgrzaną patelnię z olejem wykładamy po łyżce brokułowej masy i smażymy na złoty kolor z obu stron.

4

Brokułowe racuszki z bekonem i jajkiem sadzonym - Krok 4

Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu, a na czystej patelni smażymy plastry bekonu i jajka sadzone – po jednym na porcję.

:)

Brokułowe racuszki z bekonem i jajkiem sadzonym

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Nazwa „brokuł” pochodzi od włoskiego słowa „brocco” oznaczającego „łodygę zakończoną kwiatem”. Prawdopodobnie pochodzi z Cypru. Był powszechnie uprawiany w starożytnej Grecji i Rzymie, gdzie w I wieku n.e. był przygotowywany z oliwą, białym winem i czosnkiem. Powoli jednak znikał z talerzy Włochów, aby pojawić się w XVI wieku we wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i północnej Europie. We Francji warzywo spopularyzowała Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II, która mianowała brokuły „włoskim szparagiem”. Do Polski sprowadziła je w XVI wieku królowa Bona. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu