
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Śledzie umieszczamy w misce, zalewamy zimną wodą. Moczymy przez 2 godziny, zmieniając po jednej godzinie wodę.
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy.
Śledzie osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
Ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W misce umieszczamy ziemniaki, buraczki, cebulę, śledzie, jajka.
Śmietanę łączymy z majonezem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos przelewamy do miski i mieszamy. Sałatkę odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej