Your browser does not support JavaScript! Klopsiki z fasolą w sosie pomidorowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 2 puszki Polskiej fasolki po bretońsku Bonduelle

  • 400g mięsa mielonego

  • 1 jajko

  • 1 cebula

  • 1/2 czerwonej papryki

  • 1/2 niedużej cukinii

  • 3 gałązki natki pietruszki

  • 1/2 łyżeczki suszonej bazylii

  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

  • 1 ząbek czosnku

  • sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

DSC_9159

Cebulę, natkę, czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w kostkę, cukinię wzdłuż na pół, a następnie w plasterki.

2

DSC_9161

Do mięsa dodajemy natkę, czosnek, słodką paprykę, bazylię, oregano, sól i pieprz do smaku. Wbijamy jajko, wyrabiamy masę dłońmi, dodając w trakcie odrobinę zimnej wody.

3

DSC_9162

Dłońmi zwilżonymi zimną wodą formujemy małe klopsiki. Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy klopsiki ze wszystkich stron i odkładamy na talerz.

4

DSC_9173

Na patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy paprykę, cukinię, smażymy przez około 5 minut.

5

DSC_9175

Do warzyw dodajemy 2 puszki fasolki w pomidorach, dokładamy klopsiki, wlewamy około 1/3 szklanki wody. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut. Jeśli sos zbytnio zgęstnieje, dolewamy odrobinę więcej wody na patelnię. Pod koniec przyprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem.

6

DSC_9187

Gotową potrawę nakładamy na talerze i podajemy. Możemy przybrać posiekaną natką pietruszki.

:)

DSC_9177

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu