
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)
Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.
Pieczarki kroimy na plasterki. Łączymy z osączonym groszkiem, ugotowanymi brokułami i posiekaną dymką.
Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Wykładamy sałatkę do miski. Dookoła układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy przygotowanym sosem lub dokładnie z nim mieszamy.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej