Your browser does not support JavaScript!

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Sałatka z pieczarek z brokułami i groszkiem - Krok 1

Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Następnie przelewamy zimną wodą i osączamy.

2

Sałatka z pieczarek z brokułami i groszkiem - Krok 2

Pieczarki kroimy na plasterki. Łączymy z osączonym groszkiem, ugotowanymi brokułami i posiekaną dymką.

3

Sałatka z pieczarek z brokułami i groszkiem - Krok 3

Jogurt mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4

Sałatka z pieczarek z brokułami i groszkiem - Krok 4

Wykładamy sałatkę do miski. Dookoła układamy ćwiartki jajek. Całość polewamy przygotowanym sosem lub dokładnie z nim mieszamy.

:)

Sałatka z pieczarek z brokułami i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Przepis na tradycyjną sałatkę

Sałatka warzywna to królowa na polskich przyjęciach. Niezmiennie podaje się ją z okazji wszelkich uroczystości – począwszy od skromnych rodzinnych spotkań, skończywszy na weselach. W przepisie na tradycyjną sałatkę królują ziemniaki, jajka, marchewka, groszek i ewentualnie cebula. To przepis podstawowy, który czasem uzupełnia się o inne warzywa. Do tego oczywiście majonez lub w wersji lżejszej, dietetycznej, jogurt z majonezem. Do tego dania chętnie wykorzystuje warzywa, które pozostaną po ugotowanym rosole. Jednak sałatka warzywna niejedno ma imię. Coraz częściej modyfikujemy przepis na tradycyjną sałatkę, wzbogacając ją o nowe składniki. Jarzynowa z majonezem może więc wyglądać i smakować inaczej niż klasyczna sałatka.

Brokuły – minimum kalorii, maksimum wartości

Te zielone warzywo jest niezwykłe. Brokuły to źródło białka, a także witamin C, A, K, B1, B2 i PP.  Znajdziemy w nich również wiele innych składników odżywczych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, fosfor i siarka. Warto włączyć brokuły do swojej diety z kilku powodów: są niskokaloryczne, pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie, mogą łagodzić objawy alergii. Ich niezaprzeczalną wartością jest także fakt, że zawierają duże ilości błonnika. Zapewnia on uczucie sytości, dlatego też, zajadając brokuły, zaspokoimy głód, ale nie dostarczymy organizmowi zbyt wielu kalorii. Ta cecha czyni z sałatki warzywnej z brokułami atrakcyjne danie dla osób będących na diecie. Warto więc zastąpić klasyczną sałatkę jarzynową z majonezem tą ze zdrowymi brokułami. Możemy modyfikować przepisy na tradycyjną sałatkę, zmieniając składniki na mniej kaloryczne.

Nie tylko sałatka warzywna z majonezem

Zarówno tradycyjne książki kucharskie, jak i zasoby internetu pełne są przepisów, jak krok po kroku przygotować nie tylko klasyczną sałatkę z warzywami.  Na lunch do pracy bardzo dobrym pomysłem będzie Sałatka z brokułami i szynką. To pożywne danie możemy zmodyfikować i w wersji mniej kalorycznej dodać jogurtu zamiast majonezu albo pomieszać oba te produkty. Na obiad dla całej rodziny przygotujmy na przykład kurczaka w sosie serowym z brokułami. Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową możemy zastąpić takim z bardziej egzotyczną recepturą. Rzadko włączmy do naszej diety boczniaki. A szkoda, bo te grzyby mają niezwykłe wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Zawierają białko, witaminy i sole mineralne. Warto włączyć je do diety, bo obniżają poziom cukru i cholesterolu. Przygotujmy zatem na przykład na lunch boczniaki stir-fry z brokułami i makaronem warzywnym. Dodatek imbiru i papryczki chili wyostrza smak. Warto także zwrócić uwagę, że ten przepis nie zawiera majonezu. Jeśli natomiast chcemy zjeść pożywne i ciepłe śniadanie z dodatkiem brokułów, to skuśmy się na zapiekane gniazdka makaronowe z brokułami i jajkiem. Brokuły komponują się z różnymi warzywami i dodatkami, takimi jak na przykład różne gatunki serów. Może to być feta, ser żółty, a dla amatorów ostrzejszych smaków gorgonzola z niebieską pleśnią.