Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.
Następnie wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i solą. Dodajemy jajko i oliwę. Składniki mieszamy łyżką, aż się połączą, następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym układamy łyżkę farszu z soczewicy. Zlepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki.
Bułeczki układamy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 5 minut.
Bułeczki pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło lub zimno.
Napisz komentarz