Składniki

Farsz:

Bułeczki:

  • 1 jajko
  • 450 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Czarny sezam

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Składniki

Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 2

Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 3

Następnie wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i solą. Dodajemy jajko i oliwę. Składniki mieszamy łyżką, aż się połączą, następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 4

Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym układamy łyżkę farszu z soczewicy. Zlepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 5

Bułeczki układamy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 5 minut.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 6

Bułeczki pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło lub zimno.

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy

•ᴗ• Świeżo upieczone bułeczki z nadzieniem, posypane czarnuszką.
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20soczewicy%20marki%20Bonduelle.

Soczewica Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Soczewica „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik dań z mięsem, dań kuchni indyjskiej, bliskowschodniej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka z tuńczykiem w bagietce

Sałatka z tuńczykiem w bagietce

Wytrawna pascha z ogórkiem, ziołami i kukurydzą

Wytrawna pascha z ogórkiem, ziołami i kukurydzą

Domowy pasztet warzywny z puszkanymi kukurydzą, podany ze świeżymi gałązkami rozmarynu.

Keks kukurydziany z rozmarynem

Zobacz więcej takich przepisów