Your browser does not support JavaScript! Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Farsz:

Bułeczki:

  • 1 jajko

  • 450 g mąki pszennej

  • 50 g świeżych drożdży

  • 250 ml ciepłego mleka

  • 4 łyżki oliwy

  • 2 łyżeczki cukru

  • 1 łyżeczka soli

  • Czarny sezam

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)


Przygotowanie

1

Na patelni szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy startą marchewkę i po kilku minutach osączoną soczewicę. Przyprawiamy solą i pieprzem.

2

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 2

Drożdże mieszamy z cukrem, ciepłym mlekiem i 3 łyżkami mąki. Odstawiamy na około 10 minut w ciepłe miejsce.

3

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 3

Następnie wyrośnięte drożdże dodajemy do miski z mąką i solą. Dodajemy jajko i oliwę. Składniki mieszamy łyżką, aż się połączą, następnie zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby podsypujemy mąką, aby nie kleiło się do rąk. Formujemy kulę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

4

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 4

Ciasto dzielimy na 16 równych części. Z każdej części formujemy placuszek, na którym układamy łyżkę farszu z soczewicy. Zlepiamy dokładnie i formujemy okrągłe bułeczki.

5

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 5

Bułeczki układamy (zlepieniem do dołu) na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy mlekiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy na około 5 minut.

6

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy - Krok 6

Bułeczki pieczemy około 18 minut w temperaturze 180°C. Podajemy na ciepło lub zimno.

:)

Bułeczki drożdżowe z farszem z soczewicy

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Iwona Zeidler

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu