Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 330 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g bazyliowego pest
  • 60 ml ciepłej wody
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Składniki

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 1

W niewielkim garnku podgrzewamy wodę z mlekiem, masłem, cukrem, solą oraz mąką kukurydzianą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 2

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i drożdże. Dodajemy jajko oraz ciepłą masę kukurydzianą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 min. do wyrośnięcia.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 3

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 4

Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy wałeczki. Robimy pojedynczy supełek. Następnie jeden koniec zawijamy do góry, a drugi pod spód. Odstawiamy na 15 min. do napuszenia.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 5

Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 15-20 min. w 180℃. Jeszcze ciepłe smarujemy bazyliowym pesto.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto

•ᴗ• Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto
http://Puszka%20konserwowej%20kukurydzy%20złocistej%20marki%20Bonduelle,%20bez%20dodatku%20cukru%20i%20GMO.

Kukurydza Złocista Bez Pozostałości Pestycydów

Kukurydza Złocista Bonduelle to naturalnie słodka (bez dodatku cukru) kukurydza o chrupiących, soczystych ziarnach w intensywnym żółtym kolorze. Kukurydza Bonduelle to idealny dodatek do zielonej sałaty, faszerowanej papryki, kuchni meksykańskiej czy zup, ale świetnie smakuje też sama, najlepiej z masłem i solą na ciepło.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Przystawka z zielonym musem groszkowym na grzance, dekorowana listkiem mięty.

Kanapki z pastą z zielonego groszku

Roladki z szynką i pastą z jajek i buraka

Roladki z szynką i pastą z jajek i buraka

Domowe focaccia z rozmarynem, prosto z pieca.

Chlebek z fasolką szparagową

Zobacz więcej takich przepisów