W niewielkim garnku podgrzewamy wodę z mlekiem, masłem, cukrem, solą oraz mąką kukurydzianą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy.
Do miski wsypujemy mąkę pszenną i drożdże. Dodajemy jajko oraz ciepłą masę kukurydzianą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 min. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.
Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy wałeczki. Robimy pojedynczy supełek. Następnie jeden koniec zawijamy do góry, a drugi pod spód. Odstawiamy na 15 min. do napuszenia.
Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 15-20 min. w 180℃. Jeszcze ciepłe smarujemy bazyliowym pesto.
Napisz komentarz