Your browser does not support JavaScript!

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 330 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 100 g bazyliowego pest
  • 60 ml ciepłej wody
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 35 g cukru
  • 30 g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 1 łyżeczka soli

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 1

W niewielkim garnku podgrzewamy wodę z mlekiem, masłem, cukrem, solą oraz mąką kukurydzianą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 3-5 minut do momentu, aż masa zgęstnieje. Lekko studzimy.

2.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 2

Do miski wsypujemy mąkę pszenną i drożdże. Dodajemy jajko oraz ciepłą masę kukurydzianą. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy i odstawiamy na około 45 min. do wyrośnięcia.

3.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 3

Wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy. Dodajemy osączoną z zalewy kukurydzę.

4.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 4

Wyrobione ciasto dzielimy na 8 części. Z każdej formujemy wałeczki. Robimy pojedynczy supełek. Następnie jeden koniec zawijamy do góry, a drugi pod spód. Odstawiamy na 15 min. do napuszenia.

5.

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto - Krok 5

Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 15-20 min. w 180℃. Jeszcze ciepłe smarujemy bazyliowym pesto.

Smacznego!

Bułeczki kukurydziane z kukurydzą i pesto

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.