
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Botwinkę myjemy. Liście i buraczki drobno kroimy.
Pokrojoną botwinkę podsmażamy na oliwie z posiekanym czosnkiem.
Blendujemy odcedzoną soczewicę z botwinką, pastą tahini i sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pastę skrapiamy oliwą, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Znana od wieków soczewica wraca do łask dzięki walorom zarówno zdrowotnym, jak i smakowym. Jest to jedna z najstarszych roślin strączkowych, a repertuar dań, które możemy z niej przygotować jest bardzo bogaty. Z powodu wysokiej zawartości białka, zalecana jest w diecie wegetariańskiej. Lista wszystkich dobroczynnych składników tej rośliny jest jednak o wiele dłuższa. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej