Szpinak rozmrozić, zmiksować z mlekiem na gładką masę.
Mleko szpinakowe lekko podgrzać (nie może być gorące). Dodać drożdże i cukier, rozmieszać.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać mleko z drożdżami.
Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je krótko wyrobić. Podzielić na 8-10 porcji. Z każdej porcji uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wierzchy wyrośniętych bułek posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190°C.
Napisz komentarz