
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Szpinak rozmrozić, zmiksować z mlekiem na gładką masę.
Mleko szpinakowe lekko podgrzać (nie może być gorące). Dodać drożdże i cukier, rozmieszać.
Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać mleko z drożdżami.
Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je krótko wyrobić. Podzielić na 8-10 porcji. Z każdej porcji uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Wierzchy wyrośniętych bułek posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190°C.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej