Składniki

  • 100 g mrożonego Szpinaku 1000 listków Bonduelle
  • 350 g mąki
  • 10 g suszonych drożdży
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatkowo:

  • 1 jajo
  • Sezam lub inne ziarna do posypania bułek

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Bułki szpinakowe - Składniki

Bułki szpinakowe - Krok 1

Szpinak rozmrozić, zmiksować z mlekiem na gładką masę.

Bułki szpinakowe - Krok 2

Mleko szpinakowe lekko podgrzać (nie może być gorące). Dodać drożdże i cukier, rozmieszać.

Bułki szpinakowe - Krok 3

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać mleko z drożdżami.

Bułki szpinakowe - Krok 4

Wyrobić gładkie ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę.

Bułki szpinakowe - Krok 5

Gdy ciasto wyrośnie, jeszcze raz je krótko wyrobić. Podzielić na 8-10 porcji. Z każdej porcji uformować bułeczkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.

Bułki szpinakowe - Krok 6

Wierzchy wyrośniętych bułek posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika. Piec ok. 20 minut w 190°C.

Bułki szpinakowe

•ᴗ• Bułki szpinakowe

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Jajka z nadzieniem chrzanowo-szynkowym z kukurydzą i chili

Wiosenny torcik sałatkowy

Wiosenny torcik sałatkowy

Smoothie orzechowe z cieciorką

Smoothie orzechowe z cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów