
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 20 min.
- łatwe
Kaszetkę wysypujemy na rozgrzaną patelnię i lekko podgrzewamy.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy łopatką.
Do ubitych białek z mąką dodajemy pokrojoną w kostkę szynkę oraz kaszetkę.
Na oliwie smażymy omlet przez ok. 5 minut pod przykryciem – do zarumienienia.
Dosmażamy omlet z drugiej strony i podajemy.
Cieciorka, znana także pod nazwą ciecierzyca lub groch włoski, pochodzi prawdopodobnie z Bliskiego Wschodu. Uprawiana była tam już ponad 8000 lat temu. Stamtąd trafiła do Europy, gdzie w obszarze śródziemnomorskim była po raz pierwszy uprawiana ok. 5000 lat temu. Uwielbiana przez Greków, Egipcjan i Rzymian, cieciorka trafiła na talerze całego świata dzięki hiszpańskim i portugalskim odkrywcom. Dzisiaj ciecierzyca jest uprawiana głównie w Indiach, Turcji, Pakistanie, Chinach, Meksyku i Etiopii. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej