
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę drobno kroimy.
Buraczki osączamy z zalewy i wykładamy do miseczki.
Dodajemy żurawinę i posiekaną cebulę.
Mieszamy sałatkę. Dodajemy oliwę, kminek i doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej