Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Szpinak rozmrażamy, a następnie przesmażamy na oliwie z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i zagniatając, podsypujemy mąką do uzyskania miękkiego ciasta odchodzącego od dłoni. W zależności od rodzaju ziemniaków ilość mąki może się nieco różnić.
Podsmażony szpinak mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na około 12 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią, na środku kładziemy farsz i zlepiamy knedle. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem.
Napisz komentarz