
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- średnie
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
Szpinak rozmrażamy, a następnie przesmażamy na oliwie z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i zagniatając, podsypujemy mąką do uzyskania miękkiego ciasta odchodzącego od dłoni. W zależności od rodzaju ziemniaków ilość mąki może się nieco różnić.
Podsmażony szpinak mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Ciasto dzielimy na około 12 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią, na środku kładziemy farsz i zlepiamy knedle. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem.
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej