Składniki

  • 200 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 50 g cebuli
  • 50 g masła
  • 30 g parmezanu
  • 25 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Składniki

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 2

Szpinak rozmrażamy, a następnie przesmażamy na oliwie z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 3

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i zagniatając, podsypujemy mąką do uzyskania miękkiego ciasta odchodzącego od dłoni. W zależności od rodzaju ziemniaków ilość mąki może się nieco różnić.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 4

Podsmażony szpinak mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 5

Ciasto dzielimy na około 12 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią, na środku kładziemy farsz i zlepiamy knedle. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem.

Knedle z twarogiem i szpinakiem

•ᴗ• Knedle z twarogiem i szpinakiem
http://Opakowanie%20mrożonego%20szpinaku%20marki%20Bonduelle.

Szpinak w liściach.

Szpinaki od Bonduelle zbierane są, gdy listki są jeszcze młode – to właśnie dzięki temu mają tak delikatny smak. Indywidualne mrożenie listków nadaje im idealny smak i kolor, a wygodne porcje w opakowaniu pozwalają na wybór takiej ilości – jaka jest Ci potrzebna.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Tradycyjne polskie pierogi z posypką z zasmażanych cebulek, podane z groszkiem na eleganckim białym talerzu z widelcem u boku oraz świątecznymi akcentami w tle. Perfect first course for a festive meal.

Pierogi z soczewicą, grzybami i groszkiem

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Kulebiak ze szpinakiem, grzybami i fasolą

Turecka sałatka z kaszą, pieczonym bakłażanem i cieciorką

Turecka sałatka z kaszą, pieczonym bakłażanem i cieciorką

Zobacz więcej takich przepisów