Your browser does not support JavaScript!

Knedle z twarogiem i szpinakiem

Składniki

  • 200 g szpinaku w liściach Bonduelle
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g twarogu półtłustego
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 50 g cebuli
  • 50 g masła
  • 30 g parmezanu
  • 25 ml oliwy
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 1

Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 20 minut od chwili zagotowania. Następnie odcedzamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.

2.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 2

Szpinak rozmrażamy, a następnie przesmażamy na oliwie z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.

3.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 3

Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i zagniatając, podsypujemy mąką do uzyskania miękkiego ciasta odchodzącego od dłoni. W zależności od rodzaju ziemniaków ilość mąki może się nieco różnić.

4.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 4

Podsmażony szpinak mieszamy z twarogiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5.

Knedle z twarogiem i szpinakiem - Krok 5

Ciasto dzielimy na około 12 porcji. Każdą z nich rozpłaszczamy dłonią, na środku kładziemy farsz i zlepiamy knedle. Gotowe knedle gotujemy w osolonym wrzątku przez około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Knedle polewamy masłem i posypujemy startym parmezanem.

Smacznego!

Knedle z twarogiem i szpinakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.