Your browser does not support JavaScript! Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • ½ puszki Zielonego groszku „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 500 g dyni hokkaido

  • 400 g filetu z dorsza

  • 350 g mąki pszennej typ 550

  • 100 g cebuli

  • 100 g masła

  • 100 g kwaśnej śmietany 18%

  • 7 g drożdży instant

  • 50 ml oliwy z oliwek

  • 3 jajka

  • 1 cytryna

  • ½ łyżeczki cukru

  • ½ łyżeczki soli

  • 1-2 gałązki rozmarynu

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Groszek jest jedną z najwcześniej uprawianych przez człowieka roślin. Jego najstarsze nasiona odnaleziono w Anatolii, Iranie, Palestynie i Grecji, i uważa się, że pochodzą jeszcze z epoki kamienia. (więcej)


Przygotowanie

1

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 1

Mąkę siekamy z masłem, aż zaczną się łączyć. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, cukier, sól, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę-półtorej, do wyrośnięcia.

2

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 2

Dynię wydrążamy i kroimy na plastry o grubości około pół centymetra. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy piórkami cebuli i rozmarynem. Skrapiamy połową oliwy, sokiem z połowy cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

3

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 3

Rybę skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie od strony skóry na średnim ogniu. Po 1 minucie smażenia przykrywamy patelnię i smażymy do momentu, aż ryba się zetnie. Dobrze usmażona łatwo dzieli się na „listki”. Zdejmujemy ostrożnie z patelni i studzimy.

4

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm. Na jednej połowie układamy dynię, na niej rybę obraną ze skóry i ości oraz groszek.

5

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 5

Sklejamy jak pieróg i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut w 180°C na złoty kolor. Studzimy na kratce.

:)

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu