Mąkę siekamy z masłem, aż zaczną się łączyć. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, cukier, sól, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę-półtorej, do wyrośnięcia.
Dynię wydrążamy i kroimy na plastry o grubości około pół centymetra. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy piórkami cebuli i rozmarynem. Skrapiamy połową oliwy, sokiem z połowy cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Rybę skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie od strony skóry na średnim ogniu. Po 1 minucie smażenia przykrywamy patelnię i smażymy do momentu, aż ryba się zetnie. Dobrze usmażona łatwo dzieli się na “listki”. Zdejmujemy ostrożnie z patelni i studzimy.
Wyrośnięte ciasto rozciągamy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm. Na jednej połowie układamy dynię, na niej rybę obraną ze skóry i ości oraz groszek.
Sklejamy jak pieróg i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut w 180°C na złoty kolor. Studzimy na kratce.
Napisz komentarz