Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem

Składniki

  • ½ puszki Zielonego groszku “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 g dyni hokkaido
  • 400 g filetu z dorsza
  • 350 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g cebuli
  • 100 g masła
  • 100 g kwaśnej śmietany 18%
  • 7 g drożdży instant
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • ½ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-2 gałązki rozmarynu
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Składniki

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 1

Mąkę siekamy z masłem, aż zaczną się łączyć. Dodajemy 2 jajka, śmietanę, cukier, sól, drożdże i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę-półtorej, do wyrośnięcia.

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 2

Dynię wydrążamy i kroimy na plastry o grubości około pół centymetra. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, posypujemy piórkami cebuli i rozmarynem. Skrapiamy połową oliwy, sokiem z połowy cytryny i oprószamy solą i pieprzem. Przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w 180°C przez 20 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 5-10 minut. Wyjmujemy i studzimy.

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 3

Rybę skrapiamy sokiem z drugiej połowy cytryny, oprószamy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej oliwie od strony skóry na średnim ogniu. Po 1 minucie smażenia przykrywamy patelnię i smażymy do momentu, aż ryba się zetnie. Dobrze usmażona łatwo dzieli się na “listki”. Zdejmujemy ostrożnie z patelni i studzimy.

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozciągamy na prostokąt o wymiarach ok. 30 cm x 40 cm. Na jednej połowie układamy dynię, na niej rybę obraną ze skóry i ości oraz groszek.

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem - Krok 5

Sklejamy jak pieróg i smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy około 30-40 minut w 180°C na złoty kolor. Studzimy na kratce.

Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem

•ᴗ• Kulebiak z rybą, dynią i groszkiem
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Zielony Groszek Ugotowane Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowany został Groszek Zielony „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, groszek charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. To idealny dodatek do kuchennych inspiracji!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

Babeczki “choinki szpinakowe” z żurawiną i kremem cytrynowym

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło

Sałatka z buraków z grzybami na ciepło

Bigos z grzybami i fasolą cannellini

Bigos z grzybami i fasolą cannellini

Zobacz więcej takich przepisów