Your browser does not support JavaScript!

Buraczkowe risotto z kurczakiem

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu do risotto (arborio)
  • 150 ml białego wina
  • 70 g parmezanu
  • 50 g cebuli lub szalotki
  • 50 g masła
  • 30 ml oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 1

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i krótko obsmażamy, aby mięso się zamknęło. Obsmażone mięso przekładamy na talerzyk.

2.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 2

W tym samym rondelku szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

3.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 3

Dodajemy ryż i podsmażamy. Podlewamy winem, a gdy się zredukuje dolewamy po części bulionu. Często mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Gdy porcja płynu odparuje, dolewamy kolejną i tak do chwili, aż ryż będzie prawie miękki.

4.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 4

Do niemal miękkiego ryżu dodajemy tymianek, buraczki i przygotowanego wcześniej kurczaka. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

5.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 5

Dodajemy masło i starty parmezan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

Buraczkowe risotto z kurczakiem

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.