Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 400 g piersi z kurczaka
  • 200 g ryżu do risotto (arborio)
  • 150 ml białego wina
  • 70 g parmezanu
  • 50 g cebuli lub szalotki
  • 50 g masła
  • 30 ml oliwy
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki tymianku
  • Sól
  • Pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Składniki

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 1

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i krótko obsmażamy, aby mięso się zamknęło. Obsmażone mięso przekładamy na talerzyk.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 2

W tym samym rondelku szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 3

Dodajemy ryż i podsmażamy. Podlewamy winem, a gdy się zredukuje dolewamy po części bulionu. Często mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Gdy porcja płynu odparuje, dolewamy kolejną i tak do chwili, aż ryż będzie prawie miękki.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 4

Do niemal miękkiego ryżu dodajemy tymianek, buraczki i przygotowanego wcześniej kurczaka. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.

Buraczkowe risotto z kurczakiem - Krok 5

Dodajemy masło i starty parmezan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Buraczkowe risotto z kurczakiem

•ᴗ• Buraczkowe risotto z kurczakiem
http://Puszka%20gotowanych%20buraczków%20na%20parze%20marki%20Bonduelle%20-%20idealny%20składnik%20do%20szybkiego%20i%20zdrowego%20posiłku.

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pierogi z soczewicą

Pierogi z soczewicą

Kasza jaglana z fasolą flażoletką i bekonem

Kasza jaglana z fasolą flażoletką i bekonem

Tatar z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek

Tatar z wędzonego łososia i marynowanych pieczarek

Zobacz więcej takich przepisów