
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i krótko obsmażamy, aby mięso się zamknęło. Obsmażone mięso przekładamy na talerzyk.
W tym samym rondelku szklimy drobno posiekaną cebulkę i czosnek.
Dodajemy ryż i podsmażamy. Podlewamy winem, a gdy się zredukuje dolewamy po części bulionu. Często mieszając, gotujemy na średnim ogniu. Gdy porcja płynu odparuje, dolewamy kolejną i tak do chwili, aż ryż będzie prawie miękki.
Do niemal miękkiego ryżu dodajemy tymianek, buraczki i przygotowanego wcześniej kurczaka. Mieszamy i jeszcze chwilę gotujemy.
Dodajemy masło i starty parmezan. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej