Your browser does not support JavaScript! Barszcz ukraiński tradycyjny - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml

  • 600 g mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka)

  • 600 g buraków

  • 250 g ziemniaków

  • 200 g białej kapusty

  • 150 g pomidorów

  • 120 g marchewki

  • 100 g korzenia selera

  • 70 g pora

  • 20 ml octu

  • 4-5 ziaren ziela angielskiego

  • 3-4 liście laurowe

  • 2-3 ząbki czosnku

  • ½ łyżeczki majeranku

  • Sól i pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 1

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 1,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu 30 minut od momentu zagotowania.

2

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującego się mięsa. Gotujemy warzywa około 30 minut lub do momentu, aż wszystkie będą miękkie.

3

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 3

Do zupy dodajemy starty na tarce do jarzyn pomidor i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.

4

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 4

Na koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę razem z zalewą, ocet i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy razem z mięsem.

:)

Barszcz ukraiński tradycyjny

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • Mirek
    23 września 2021 o 15:19

    Ja wszystko rozumiem pani kierowniczko nawet to że jak jest zima to jest zimno ale nie rozumiem dlaczego mam gotować ziemniaki pokrojone w kostkę 30 40 minut

    • Warzywne Inspiracje
      1 października 2021 o 11:54

      Możesz gotować krócej – do momentu, gdy warzywa będą miękkie lub dłużej, aby zupa była gęsta. Wszystko zależy od tego, jaką lubisz najbardziej 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  • Sabina
    27 października 2021 o 12:27

    Znakomity przepis,zupa pyszna.

    • Warzywne Inspiracje
      27 października 2021 o 15:07

      Wspaniale, że przepis Ci służy! To idealna zupa na jesień, prawda? 🙂

  • Patryk
    24 listopada 2021 o 08:16

    Witam. W tytule jest że tradycyjny ale wszędzie pisze że fasola to polski dodatek. Może to jak z tym barszczem, niby nazywa się ukraiński a na Ukrainie w restauracji to zwykły barszcz czerwony.

    • Warzywne Inspiracje
      24 listopada 2021 o 10:17

      Masz rację – to, co tradycyjne w Polsce, choć pochodzi z kuchni ukraińskiej, odbiega nieco od wersji tradycyjnej podawanej na Ukrainie. Jest kilka niuansów – nie tylko w kwestii fasolki (niektórzy robią barszcz z fasolką szparagową, inni z białą lub czerwoną), ale też w kwestii zabielania zupy przed podaniem czy rodzajem dodanego mięsa. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis, który nazywa tradycyjnym 🙂 I każda wersja jest dobra, bo… domowa. Pozdrawiam serdecznie!

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu