Składniki

  • 1 puszka Białej fasoli Cannellini „Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 600 g mięsa wieprzowego (łopatka, żeberka)
  • 600 g buraków
  • 250 g ziemniaków
  • 200 g białej kapusty
  • 150 g pomidorów
  • 120 g marchewki
  • 100 g korzenia selera
  • 70 g pora
  • 20 ml octu
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 3-4 liście laurowe
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ½ łyżeczki majeranku
  • Sól i pieprz

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Barszcz ukraiński tradycyjny - Składniki

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 1

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy 1,5 l zimnej wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy na niewielkim ogniu 30 minut od momentu zagotowania.

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 2

Wszystkie warzywa kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce i dodajemy do gotującego się mięsa. Gotujemy warzywa około 30 minut lub do momentu, aż wszystkie będą miękkie.

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 3

Do zupy dodajemy starty na tarce do jarzyn pomidor i przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprowadzamy do wrzenia.

Barszcz ukraiński tradycyjny - Krok 4

Na koniec gotowania dodajemy do zupy fasolę razem z zalewą, ocet i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy razem z mięsem.

Barszcz ukraiński tradycyjny

•ᴗ• Barszcz ukraiński tradycyjny
http://Puszka%20ugotowanej%20na%20parze%20białej%20fasoli%20cannellini%20firmy%20Bonduelle.

Biała Fasola Cannellini Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Biała Fasola Cannellini „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek, zup, past, w daniach wegetariańskich i wegańskich.

Komentarze 14

  • Mirek
    23 września 2021 o 15:19

    Ja wszystko rozumiem pani kierowniczko nawet to że jak jest zima to jest zimno ale nie rozumiem dlaczego mam gotować ziemniaki pokrojone w kostkę 30 40 minut

    • Warzywne Inspiracje
      1 października 2021 o 11:54

      Możesz gotować krócej – do momentu, gdy warzywa będą miękkie lub dłużej, aby zupa była gęsta. Wszystko zależy od tego, jaką lubisz najbardziej 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

  • Sabina
    27 października 2021 o 12:27

    Znakomity przepis,zupa pyszna.

    • Warzywne Inspiracje
      27 października 2021 o 15:07

      Wspaniale, że przepis Ci służy! To idealna zupa na jesień, prawda? 🙂

  • Patryk
    24 listopada 2021 o 08:16

    Witam. W tytule jest że tradycyjny ale wszędzie pisze że fasola to polski dodatek. Może to jak z tym barszczem, niby nazywa się ukraiński a na Ukrainie w restauracji to zwykły barszcz czerwony.

    • Warzywne Inspiracje
      24 listopada 2021 o 10:17

      Masz rację – to, co tradycyjne w Polsce, choć pochodzi z kuchni ukraińskiej, odbiega nieco od wersji tradycyjnej podawanej na Ukrainie. Jest kilka niuansów – nie tylko w kwestii fasolki (niektórzy robią barszcz z fasolką szparagową, inni z białą lub czerwoną), ale też w kwestii zabielania zupy przed podaniem czy rodzajem dodanego mięsa. Każda rodzina ma swój ulubiony przepis, który nazywa tradycyjnym 🙂 I każda wersja jest dobra, bo… domowa. Pozdrawiam serdecznie!

    • Ela
      20 maja 2022 o 18:30

      Moja Babcia pochodziła z Grodna, gotowała taki barszcz i też mówiła ukraiński. Może nazwa pochodzi od Ukrainki która pierwsza ugotowała i przylgnęło.

    • Warzywne Inspiracje
      23 maja 2022 o 09:32

      Tak mogło być <3 A smak barszczu gotowanego przez Babcię pamięta się przez całe życie!

  • Ewa
    30 stycznia 2022 o 13:28

    Ja dodaję kapustę kiszoną podsmażony boczek i kiełbasę ,więc nie dodaje octu ,reszta jak w przepisie
    Jest super

    • Warzywne Inspiracje
      31 stycznia 2022 o 09:06

      Świetny pomysł – Twój barszcz jest dzięki temu jeszcze bardziej treściwy i sycący 🙂

  • Irka
    21 marca 2022 o 08:28

    To jest barszcz czernihowski – chyba. Ukraiński jest bez fasoli za to ma kapustę

    • Warzywne Inspiracje
      21 marca 2022 o 09:16

      Zgadza się – w Ukrainie najczęściej wersja z fasolą występuje pod taką właśnie nazwą. Jednak w polskiej wersji bardzo często można spotkać fasolę w tej zupie – czerwoną lub białą.

  • Jaro
    3 czerwca 2022 o 17:11

    Pycha!!!

    • Warzywne Inspiracje
      8 czerwca 2022 o 09:00

      <3

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Kotlety z kalafiora i groszku

Kotleciki z kalafiora i zielonego groszku

Aromatyczne ratatouille z ciecierzycą - kolorowa i zdrowa opcja na rodzinny obiad.

Ratatuja z ciecierzycą

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

Zimowe warzywa zapiekane pod beszamelem

Zobacz więcej takich przepisów