
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Cebulę siekamy w drobną kostkę. Boczek kroimy w nieduże kawałki.
Na patelnię wrzucamy boczek i cebulę, smażymy przez 5 minut. Kolejno dokładamy porwane listki szałwii i przesmażamy przez 1 minutę.
Dodajemy Polską fasolkę po bretońsku Bonduelle, mieszamy. Podgrzewamy przez 3-4 minuty.
Fasolkę po bretońsku nakładamy do miseczek, posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z dodatkiem pieczywa.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej