
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- średnie
Natkę pietruszki i obrany czosnek drobno siekamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę.
Mięso mielimy w maszynce i umieszczamy w misce. Dodajemy do niego posiekaną natkę, czosnek, cebulę, suszoną bazylię, paprykę w proszku i żółtko. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Masę wyrabiamy dłonią, dodając w razie potrzeby niewielką ilość bułki tartej, jeśli masa będzie zbyt luźna.
Do wyrobionej masy mięsnej dodajemy pół puszki odsączonej kukurydzy i dokładnie mieszamy. Dłonie zwilżamy zimną wodą, formujemy 3 duże kotlety i odkładamy je na talerz.
Na patelni rozgrzewamy olej, kotlety smażymy przez około 4-5 minut z każdej strony. Następnie patelnię przykrywamy pokrywką i krótko smażymy, aż kotlety przestaną być surowe w środku.
Burgery podajemy z ulubiony dodatkami
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej