Zupa krem brokułowy z groszkiem i chrupiącą soczewicą

Zupa krem brokułowy z groszkiem - gotowe danie.

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Zielona, zdrowa zupa nie tylko pięknie prezentuje się na talerzu i zapowiada świeżość oraz pełnię witamin. Pyszne połączenie groszku i brokułów w aksamitnej zupie krem, której konsystencję zrównoważyliśmy chrupiącą soczewicą – to pomysł na pierwsze danie lub pełnowartościową przekąskę. Sprawdź nasz przepis!

Przygotowanie

Krok 1. Przygotowujemy chrupiącą soczewicę. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Soczewicę opłukujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut, mieszając co 10 minut. Można ją przechowywać w słoiczku w temperaturze pokojowej do tygodnia.

Krok 2. Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy 2 minuty.

Krok 3. Dodajemy podzielonego na małe kawałki brokuła, smażymy 2 minuty.

Krok 4. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut bez przykrycia.

Krok 5. Groszek przelewamy na sitku wrzątkiem, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Krok 6. Całość blendujemy, dodajemy gorgonzolę i ponownie blendujemy.

Krok 7. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupa brokułowa krem z posypką z chrupiącej soczewicy.

Krok 8. Zupę krem z brokułów i groszku przekładamy do miseczek. Posypujemy posypką z soczewicy.

•ᴗ• Zupa krem brokułowy z groszkiem - gotowe danie.
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Zielony Groszek Ugotowane Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Tak właśnie przygotowany został Groszek Zielony „Gotowane na parze”. Dzięki blanszowaniu na parze, groszek charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. To idealny dodatek do kuchennych inspiracji!

Wegetariańska zupa krem – brokułowa czy groszkowa? Nie musisz wybierać!

Przepis na zdrową zupę? Koniecznie dodaj do niej brokuły! Dietetycy zauważyli, że mają one właściwości antynowotworowe, działają korzystnie na wzrok i zdolności poznawcze oraz zmniejszają ryzyko zapadnięcia na chorobę wieńcową. Są dobrym źródłem witaminy A i C, beta karotenu, żelaza, magnezu, potasu, sodu i kwasu foliowego.

Jeśli dodasz do zielonej zupy groszek, do tej listy dołączysz jeszcze cenne aminokwasy i pełnowartościowe białko. Dla jeszcze lepszego efektu smakowego i zdrowotnego dodaliśmy do zupy krem z brokułów i groszku jeszcze pieczoną soczewicę – kolejne źródło białka i błonnika. Jeśli z diety nie wykluczamy serów, dobrze komponować się tu też będzie ten z zieloną lub niebieską pleśnią. Pycha!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Krem z zielonego groszku gotowanego na parze

Krem z zielonego groszku gotowanego na parze

Pierogi z kapustą, grzybami i fasolą cannellini

Pierogi z kapustą, grzybami i fasolą cannellini

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

Kluski śląskie w sosie cebulowym z soczewicą

Zobacz więcej takich przepisów