Krok 1. Przygotowujemy chrupiącą soczewicę. Piekarnik rozgrzewamy do 150 stopni (termoobieg). Soczewicę opłukujemy, dodajemy przyprawy, mieszamy. Wykładamy na blachę do pieczenia i pieczemy 25 minut, mieszając co 10 minut. Można ją przechowywać w słoiczku w temperaturze pokojowej do tygodnia.
Krok 2. Rozgrzewamy masło w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek, smażymy 2 minuty.
Krok 3. Dodajemy podzielonego na małe kawałki brokuła, smażymy 2 minuty.
Krok 4. Zalewamy bulionem. Zagotowujemy i gotujemy 5 minut bez przykrycia.
Krok 5. Groszek przelewamy na sitku wrzątkiem, dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 6. Całość blendujemy, dodajemy gorgonzolę i ponownie blendujemy.
Krok 7. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Napisz komentarz