
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Schab nacieramy solą, cukrem, czosnkiem i majerankiem. Zostawiamy na co najmniej 1h do zamarynowania. Można odłożyć też mięso na noc do lodówki.
Na połowie oliwy podsmażamy szpinak, cebulę pokrojoną w piórka oraz grzyby. Na koniec dodajemy przeciśnięty czosnek i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Zamarynowane mięso kroimy do wewnątrz tworząc duży płat wygodny do rolowania. Na całej powierzchni wykładamy przygotowane nadzienie.
Mięso ściśle rolujemy i związujemy sznurkiem lub spinamy szpilkami.
Mięso pieczemy w 170 stopniach C przez około 1 godzinę. Po upieczeniu odstawiamy na 20 minut, a następnie kroimy na plastry.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej