
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Łososia drobno siekamy. Dodajemy natkę pietruszki, bułkę tartą oraz sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Mango obieramy i kroimy w drobną kostkę. Dodajemy posiekaną szalotkę oraz chili. Dolewamy 30 ml oliwy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Do salsy dodajemy osączoną z zalewy i opłukaną czarną fasolę. Skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy.
Z doprawionej ryby formujemy niewielkie burgery. Smarujemy resztą oliwy i grillujemy z obu stron. Podajemy z sałatką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej