Your browser does not support JavaScript! Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • Czerwona fasola Bonduelle Porcja na raz (2 x 106 ml)

  • 100 g pieczarek

  • 50 g mąki pszennej

  • 4 plastry żółtego sera

  • 2 jajka

  • 2 gałązki natki pietruszki

  • 1 łyżeczka listków oregano

  • ½ szklanki mleka (125 ml)

  • ⅓ szklanki bułki tartej do obtoczenia

  • Sól i pieprz do smaku

  • Olej do smażenia

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Krok 1

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko, mleko, szczyptę soli. Dokładnie mieszamy.

2

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy olej, wylewamy porcję ciasta. Smażymy naleśnika na małym ogniu do zrumienienia z obu stron i przekładamy na talerz.

3

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Krok 3

Fasolę osączamy, rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pieczarki, smażymy przez 5-6 minut. Dodajemy fasolę, posiekane oregano i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy.

4

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Krok 4

Farsz nakładamy na środek każdego naleśnika, przykrywamy serem, zwijamy krokiety.

5

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami - Krok 5

Drugie jajko rozkłócamy. Krokiety zanurzamy w jajku, obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i układamy krokiety. Smażymy ze wszystkich stron do zrumienienia.

:)

Krokiety z zasmażaną fasolą i pieczarkami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu