W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Cebulę i chili pokroić w kostkę, zeszklić.
Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podgrzewać, następnie dodać mięso. Smażyć, aż mięso się zetnie. Dodać puszkę meksykańskiego chili sin carne i puszkę kukurydzy. Dusić, aż wszystkie składniki utworzą gęsty sos.
W garnku rozpuścić masło, wrzucić ryż, chwilkę podgrzewać, aż brzegi ryżu zrobią się lekko przezroczyste. Zalać wodą, doprawić solą i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając garnek przykryty. Na koniec wmieszać do ryżu skórkę otartą z limonki i 2 łyżki soku.
Placki tortilla podgrzać chwilę na patelni, żeby zmiękły. Na każdym ułożyć warstwę ryżu, na to sos mięsno-fasolowy. Wierzch posypać startym cheddarem i udekorować łyżką śmietany.
Placki zawinąć w szczelny rulon, podawać od razu.
Napisz komentarz