Your browser does not support JavaScript! Burrito z limonkowym ryżem - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)


Przygotowanie

1

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 1

W głębokiej patelni rozgrzać łyżkę oleju. Cebulę i chili pokroić w kostkę, zeszklić.

2

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 2

Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podgrzewać, następnie dodać mięso. Smażyć, aż mięso się zetnie. Dodać puszkę meksykańskiego chili sin carne i puszkę kukurydzy. Dusić, aż wszystkie składniki utworzą gęsty sos.

3

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 3

W garnku rozpuścić masło, wrzucić ryż, chwilkę podgrzewać, aż brzegi ryżu zrobią się lekko przezroczyste. Zalać wodą, doprawić solą i gotować pod przykryciem, nie mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia na 10 minut, pozostawiając garnek przykryty. Na koniec wmieszać do ryżu skórkę otartą z limonki i 2 łyżki soku.

4

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 4

Placki tortilla podgrzać chwilę na patelni, żeby zmiękły. Na każdym ułożyć warstwę ryżu, na to sos mięsno-fasolowy. Wierzch posypać startym cheddarem i udekorować łyżką śmietany.

5

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 5

Placki zawinąć w szczelny rulon, podawać od razu.

:)

Burrito z limonkowym ryżem - Krok 5

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Magda Kucharzy

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu