
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Szpinak przesmażamy na połowie oliwy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Przestudzony szpinak mieszamy z serem ricotta, żółtkiem i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
Rurki makaronowe wypełniamy szpinakowym farszem.
Na pozostałej oliwie przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Następnie dodajemy przecier pomidorowy lub passatę i gotujemy 3-4 minuty. Dodajemy starty parmezan i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
Cannelloni zalewamy sosem pomidorowym i zapiekamy ok. 25 minut w 190℃. Po tym czasie makaron posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Szpinak, którego drugie imię, wskazujące na jego pochodzenie, to “Trawa Persji”, przybył do Europy ponad tysiąc lat temu. Ok. IX wieku Arabowie przywieźli szpinak do Hiszpanii. Stamtąd wyruszył do Francji, Włoch i Anglii. Lecz dopiero w wieku XIX za sprawą amerykańskich farmerów szpinak stał się popularną rośliną uprawną. Dzisiaj, dzięki niskim kosztom uprawy, szpinak dostępny jest przez cały rok. Podobnie jak brokuły warzywo to nie występuje w stanie dzikim. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej