
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości.
Kalafior i dokładnie osączony z zalewy groszek miksujemy lub rozdrabniamy tłuczkiem do ziemniaków.
Dodajemy jajko, posiekany koperek oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem.
Formujemy kotlety i panierujemy w bułce tartej. Smażymy na oliwie z masłem na złoty kolor z obu stron.
W Bonduelle wiemy, jak ważne jest dbanie o zdrowie i planetę, dlatego nasz Groszek Tradycyjny jest Bez pozostałości pestycydów. Oferujemy naszym konsumentom podwójną gwarancję Bonduelle: dbanie o najwyższą jakość naszych warzyw i zobowiązanie do promowania zrównoważonego rolnictwa, aby jak najlepiej wykorzystać naturę, nie szkodząc jej. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcejKtóż z nas nie jadł domowej zupy kalafiorowej? To smak szczypty radości z dzieciństwa. Bardziej elegancka wersja tej potrawy to krem z kalafiora z gorgonzolą i orzechami laskowymi. Okazuje się, że można wykorzystać składniki odżywcze tego warzywa na wiele sposobów.
To białe warzywo ma sporo błonnika oraz witamin z grupy B. Ma też niewiele kalorii. Ten, kto nie przepada za zupami, zapewne chętnie skorzysta z przepisu na kotleciki z kalafiora i zielonego groszku. Smaki kalafiora i zielonego groszku doskonale się uzupełniają. Połączenie tych dwóch warzyw w kotleciki sprawia, że rosną wartości odżywcze tego dania. Nie tylko kalafior z zielonym groszkiem dobrze się komponuje. Szczypty radości może nam dostarczyć Kalafior zapiekany w sosie serowym z makaronem z soczewicy i marchewki.
Warzywną ucztę możemy zaserwować sobie na kolację. Nie musimy się martwić o zbędne kilogramy, zwłaszcza jeśli w przepisie na sałatkę Coleslaw z kalafiora z czerwoną fasolą zastąpimy w całości majonez jogurtem naturalnym. Nie tylko zupy i kotleciki z kaalfiora i z zielonego groszku warto przyrządzać z tego warzywa. Posmakujmy nieco kuchni arabskiej w sałatce z ciecierzycy i kalafiora z dressingiem z tahini.