
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 15 min.
- łatwe
Pomidory kroimy w plastry. Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w plastry podobnej grubości jak pomidory.
Na talerzu układamy na zmianę plastry pomidora i mozzarelli.
Pomidory i ser przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Dokładamy listki bazylii. Całość kropimy dobrej jakości oliwą.
Sałatkę posypujemy złocistą kukurydzą i podajemy.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej