
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 1 godz.
- łatwe
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.
Ziemniaki myjemy za pomocą ostrej szmatki, polewamy dwiema łyżkami oliwy i zawijamy w folię aluminiową. Wsadzamy do piekarnika na 1 godzinę.
Obieramy cebulę ze skórki i drobno szatkujemy.
W dużym garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy i dodajemy poszatkowaną cebulę. Smażymy aż się zeszkli.
Dodajemy mięso. Smażymy przez kilka minut, aż mięso przestanie być surowe, solimy mięso połową łyżeczki soli i dodajemy sos sojowy, mieloną słodką paprykę i mielony kumin. Mięso zalewamy Bonduelle Chili sin carne i dobrze mieszamy. Podgrzewamy jeszcze kilka minut.
Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i z folii, układamy na talerzach i rozgniatamy za pomocą widelca. Solimy.
Polewamy ziemniaki chili con carne.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej