
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 2 godz.
- średnie
Płatki owsiane mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, by wystygły.
Gdy płatki są lekko ciepłe, dodajemy drożdże, obie mąki oraz cukier i olej lub oliwę. Zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.
Odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy posiekane orzechy i buraki. Krótko zagniatamy.
Formujemy owalny bochenek. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 210℃. Przed włożeniem chleba do piekarnika, nacinamy go ostrym nożem. Pieczemy 30 minut lub do chwili, aż będzie odpowiednio wypieczony. Kroimy po wystudzeniu.
Podobnie jak jego kuzynka botwina, wszystkie znane odmiany buraka pochodzą od buraka dziekiego, który do dzisiaj rośnie przy wybrzeżach Oceanu Atlantyckiego i Morza Śródziemnego, a także w rejonach Morze Kaspijskiego i Czarnego. Pierwsze wzmianki o buraku pojawiają się już w VII wieku p.n.e. w pismach z Babilonii. Kolejne uprawy buraka pojawiały się w Grecji i starożytnym Rzymie. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej