Chleb razowy z buraczkami i orzechami

Chleb razowy z buraczkami i orzechami

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 375 ml wrzącej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g orzechów włoskich lub pekan
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Składniki

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 1

Płatki owsiane mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, by wystygły.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 2

Gdy płatki są lekko ciepłe, dodajemy drożdże, obie mąki oraz cukier i olej lub oliwę. Zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 3

Odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 4

Do wyrośniętego ciasta dodajemy posiekane orzechy i buraki. Krótko zagniatamy.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 5

Formujemy owalny bochenek. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 210℃. Przed włożeniem chleba do piekarnika, nacinamy go ostrym nożem. Pieczemy 30 minut lub do chwili, aż będzie odpowiednio wypieczony. Kroimy po wystudzeniu.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami

•ᴗ• Chleb razowy z buraczkami i orzechami
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Buraczki Ugotowane na Parze

Dzięki blanszowaniu na parze, a nie w wodzie, Buraczki charakteryzują się idealną konsystencją i smakiem, zachowują głęboki, rubinowy kolor i wiele wartości odżywczych. Doskonale sprawdzą się jako dodatek do ciepłych dań, zup i sałatek. Z odrobiną octu – tak, jak Polacy lubią najbardziej!

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym

Sałatka ze szpinaku z kukurydzą złocistą z chili z jajkami marynowanymi w sosie sojowym

Jajka faszerowane na zielono z awokado i szpinakiem

Jajka faszerowane na zielono z awokado i szpinakiem

Zdjęcie Warzywne Inspiracje

Sałatka z serkiem wiejskim i groszkiem

Zobacz więcej takich przepisów