Your browser does not support JavaScript!

Chleb razowy z buraczkami i orzechami

Składniki

  • 1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
  • 375 ml wrzącej wody
  • 230 g mąki pszennej razowej
  • 120 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g orzechów włoskich lub pekan
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 ml oleju lub oliwy
  • 7 g suchych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 1

Płatki owsiane mieszamy z solą i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy, by wystygły.

2.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 2

Gdy płatki są lekko ciepłe, dodajemy drożdże, obie mąki oraz cukier i olej lub oliwę. Zagniatamy ciasto, a następnie wyrabiamy przez kilka minut.

3.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 3

Odstawiamy pod przykryciem na ok. 45 min. do wyrośnięcia.

4.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 4

Do wyrośniętego ciasta dodajemy posiekane orzechy i buraki. Krótko zagniatamy.

5.

Chleb razowy z buraczkami i orzechami - Krok 5

Formujemy owalny bochenek. Ponownie przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temp. 210℃. Przed włożeniem chleba do piekarnika, nacinamy go ostrym nożem. Pieczemy 30 minut lub do chwili, aż będzie odpowiednio wypieczony. Kroimy po wystudzeniu.

Smacznego!

Chleb razowy z buraczkami i orzechami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.