Your browser does not support JavaScript! Placuszki z cukinii i kukurydzy z sosem czosnkowym - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

Dokładnie myjemy cukinię, odcinamy końce, następnie należy ją zetrzeć na tarce (bez obierania) na drobnych oczkach. Lekko solimy, odstawiamy na 10 minut, za pomocą ręcznika papierowego trzeba też odcisnąć ją z nadmiaru wody.

Do tak przygotowanej cukinii dodajemy kukurydzę, cebulę i jajko. Doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto w kształcie placuszków. Smażymy z dwóch stron, aż będą miały złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z dowolnym sosem czosnkowym, dipem czosnkowym z bryndzą i groszkiem lub porcją fety i mięty.

:)

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Groszek

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Placki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii to prosty przepis krok po kroku – poezja smaku i jeden z ulubionych przepisów w polskim internecie. Można je przygotować w wersji oryginalnej, a także z dodatkiem fety. Polecamy podawać je z pysznym sosem czosnkowym – najlepiej przygotowanym zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciami na dip czosnkowy z bryndzy i groszku. Dip sprawdzi się jako smakowity dodatek do chleba. Warto zatem przygotować do więcej i odłożyć część do podania na chleb. 

Proste placuszki – przepis krok po kroku

Wystarczy kilka składników, kilka minut i gotowe. Jeśli lubisz proste placuszki, warto skorzystać z tego przepisu. Doskonale sprawdzą się również proste placuszki z dodatkiem fety i czerwonej fasoli – sprawdź przepis z apetycznymi zdjęciami.

Możesz zastąpić niektóre składniki, urozmaicając przepis i dodając fety i mięty. Pasuje do przepisu również boczek i pestki dyni. Chrupiące pestki dyni można dodać do ciasta na proste placuszki. Pestki dyni warto uprażyć przez kilka minut na  patelni. Jeśli zdecydujemy się na boczek, można go też uprażyć na patelni. Kilka minut i gotowe!

Placki z sosem czosnkowym czy bez?

Wszystko zależy od tego, jaki typ dania chcemy podać. Sos czosnkowy pasuje do prostych placuszków podawanych jako przekąska. Jeśli podajemy je jako danie główne, możemy podać je z sosem mięsnym lub warzywnym. Jeśli zdecydujemy się na dodatek fety i mięty, sos nie jest konieczny. 

Boczek do placków?

Tak! Jeśli lubisz zdecydowane smaki, wędzony boczek sprawdzi się doskonale do placków z sosem czosnkowym. Poezja smaku! Możesz w ten sposób urozmaicić dowolny przepis na wytrawne placuszki. Ten typ dania zachwyci wiele osób.