Placuszki z cukinii i kukurydzy z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii z sosem czosnkowym – prawdziwa poezja smaku

Składniki

  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelki
  • 1 cukinia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 jajko
  • 1/2 cebuli
  • sól i pieprz
  • sos czosnkowy lub dip czosnkowy z groszkiem

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Przygotowanie

Placuszki z cukinii przepis ze zdjęciami

Dokładnie myjemy cukinię, odcinamy końce, następnie należy ją zetrzeć na tarce (bez obierania) na drobnych oczkach. Lekko solimy, odstawiamy na 10 minut, za pomocą ręcznika papierowego trzeba też odcisnąć ją z nadmiaru wody.

Do tak przygotowanej cukinii dodajemy kukurydzę, cebulę i jajko. Doprawiamy pieprzem, solą i dokładnie mieszamy.

Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy ciasto w kształcie placuszków. Smażymy z dwóch stron, aż będą miały złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Podajemy z dowolnym sosem czosnkowym, dipem czosnkowym z bryndzą i groszkiem lub porcją fety i mięty.

•ᴗ• Placki ziemniaczane na białym talerzu ze świeżą pietruszką, podane z miseczką śmietany - klasyczny komfortowy posiłek.

Placki z cukinii z sosem czosnkowym

Placuszki z cukinii to prosty przepis krok po kroku – poezja smaku i jeden z ulubionych przepisów w polskim internecie. Można je przygotować w wersji oryginalnej, a także z dodatkiem fety. Polecamy podawać je z pysznym sosem czosnkowym – najlepiej przygotowanym zgodnie z przepisem krok po kroku ze zdjęciami na dip czosnkowy z bryndzy i groszku. Dip sprawdzi się jako smakowity dodatek do chleba. Warto zatem przygotować do więcej i odłożyć część do podania na chleb. 

Proste placuszki – przepis krok po kroku

Wystarczy kilka składników, kilka minut i gotowe. Jeśli lubisz proste placuszki, warto skorzystać z tego przepisu. Doskonale sprawdzą się również proste placuszki z dodatkiem fety i czerwonej fasoli – sprawdź przepis z apetycznymi zdjęciami.

Możesz zastąpić niektóre składniki, urozmaicając przepis i dodając fety i mięty. Pasuje do przepisu również boczek i pestki dyni. Chrupiące pestki dyni można dodać do ciasta na proste placuszki. Pestki dyni warto uprażyć przez kilka minut na  patelni. Jeśli zdecydujemy się na boczek, można go też uprażyć na patelni. Kilka minut i gotowe!

Placki z sosem czosnkowym czy bez?

Wszystko zależy od tego, jaki typ dania chcemy podać. Sos czosnkowy pasuje do prostych placuszków podawanych jako przekąska. Jeśli podajemy je jako danie główne, możemy podać je z sosem mięsnym lub warzywnym. Jeśli zdecydujemy się na dodatek fety i mięty, sos nie jest konieczny. 

Boczek do placków?

Tak! Jeśli lubisz zdecydowane smaki, wędzony boczek sprawdzi się doskonale do placków z sosem czosnkowym. Poezja smaku! Możesz w ten sposób urozmaicić dowolny przepis na wytrawne placuszki. Ten typ dania zachwyci wiele osób.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Ciasteczka z orzechami na drewnianej desce kuchennej.

Warkocze z czerwoną fasolą

Marchewkowy pudding chia

Marchewkowy pudding chia

Przekąski na patyczkach: przepis na kolorowe i smakowite antipasti idealne na imprezę.

Koreczki z pieczarkami

Zobacz więcej takich przepisów