Your browser does not support JavaScript!

Składniki

  • Kukurydza Złocista Bonduelle Porcja na Raz (2×106 ml)

  • 350 ml jogurtu naturalnego lub kefiru

  • 350 ml maślanki

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 150 g rzodkiewek

  • 100 g selera naciowego

  • 50 g tartego chrzanu

  • 2 jajka

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 350 g)

  • 1 pęczek koperku

  • Sól

  • Pieprz

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą - Krok 1

Botwinkę oczyszczamy i kroimy dość drobno.

2

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą - Krok 2

Posiekaną botwinkę zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty chrzan. Studzimy.

3

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą - Krok 3

Seler naciowy i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.

4

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą - Krok 4

Do wystudzonej botwinki dodajemy jogurt i maślankę oraz osączoną z zalewy kukurydzę i posiekany koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

5

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą - Krok 5

Jajka gotujemy na twardo i podajemy z chłodnikiem.

:)

Chłodnik z botwinki z chrzanem i kukurydzą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral

Czy wiesz, że...

Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu