
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Botwinkę oczyszczamy i kroimy dość drobno.
Posiekaną botwinkę zalewamy gorącym bulionem i gotujemy ok. 10-15 minut. Zdejmujemy z ognia i dodajemy tarty chrzan. Studzimy.
Seler naciowy i rzodkiewki kroimy w drobną kostkę.
Do wystudzonej botwinki dodajemy jogurt i maślankę oraz osączoną z zalewy kukurydzę i posiekany koper. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jajka gotujemy na twardo i podajemy z chłodnikiem.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej