Your browser does not support JavaScript! Chłopski garnek z ziemniakami - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Składniki

  • 1 puszka Czerwonej fasoli „Ugotowane na parze” Bonduelle 212 ml

  • 500 ml passaty pomidorowej

  • 300 g ziemniaków

  • 300 g białej kapusty

  • 250 g kiełbasy

  • 20 g masła

  • 1 łyżeczka posiekanego chili

  • 1 mała cebula

  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

  • Sól i pieprz do smaku

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Przygotowanie

1

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Kapustę kroimy w paski o szerokości ok. 1 cm, cebulę w piórka, kiełbasę w plastry.

2

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 2

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę, kiełbasę i chili. Smażymy około 5 minut.

3

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 3

W garnku umieszczamy kapustę, wlewamy passatę i 1 szklankę wody, gotujemy pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu.

4

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami - Krok 4

Do garnka dodajemy ziemniaki, zawartość patelni i przyprawy. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy dalej do miękkości warzyw. W razie potrzeby dolewamy odrobinę więcej wody do garnka. Pod koniec wsypujemy osączoną fasolę i doprawiamy danie solą i pieprzem.

:)

Chłopski garnek z kapustą, kiełbasą i ziemniakami

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Malwina Bareła

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)

Komentarze

  • Agata
    12 maja 2022 o 12:51

    Właśnie zrobiłam jest pycha !!!!!

    • Warzywne Inspiracje
      12 maja 2022 o 14:24

      Super, bardzo się cieszymy! Pyszne i proste danie, prawda?

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu

Smakowity chłopski garnek

Chłopski garnek albo inaczej chłopski kociołek to propozycja dla amatorów sytych i pożywnych posiłków. Nie jest może dietetycznie, ale za to smacznie. Chłopski garnek z ziemniakami ma swoich zwolenników. Do takiego kociołka możemy wrzucić wiele produktów. Smaki wzajemnie będą się przenikać, tworząc smaczną całość. Chłopski garnek z ziemniakami to propozycja do pogotowania i w domu, i w plenerze. To potrawa doskonała na mroźne zimowe dni, wspaniale rozgrzewa i zaspokaja głód. Upalną letnią noc też możemy spędzić przy chłopskim garnku z ziemniakami.

Na początku był ziemniak

Ziemniak to jeden z najtańszych produktów spożywczych, bardzo popularny w polskiej kuchni. Ma wiele zalet, a jedną z nich jest to, że można go łączyć z innymi dodatkami i komponować niezwykle smakowite dania. Podstawą są świeże produkty – przede wszystkim mięso. Co wrzucimy do kociołka, aby wydobyć z tego jednogarnkowego dania samą dobroć? Niezbędny wydaje się dodatek boczku oraz dobrej jakości kiełbasy (np. śląskiej lub podwawelskiej). Chłopski garnek z ziemniakami nie obejdzie się bez cebuli, czosnku, marchewki i papryki. Danie koniecznie przyprawiamy majerankiem i słodką mieloną papryką. Aby wzmocnić smak, można boczek, kiełbasę i cebulę podsmażyć na rumiano osobno na patelni, a następnie dodać do kociołka. 

Kociołek pełen dodatków

Do chłopskiego garnka z ziemniakami dodajemy produkty według smaku i uznania. Nie musimy sztywno trzymać się receptur. Niech działa kulinarna wyobraźnia! Pieczarki, fasola, kapusta kiszona, cukinia, bakłażan niech śmiało wskakują do kociołka, by zachwycać nas aromatem. Niech się gotują, bulgoczą, a następnie cieszą nasze podniebienia swojskim smakiem