Bakłażana kroimy w kostkę i oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy na 50 ml rozgrzanej oliwy, na złoty kolor.
Mięso mielone przesmażamy na 20 ml oliwy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy wino i redukujemy je na dużym ogniu.
Dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy oregano i dusimy 20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy ½ szklanki wody. Przed końcem duszenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Ugotowane Warzywio mieszamy z sosem i usmażonym bakłażanem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do kilku mniejszych i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w temp. 200℃ około 15 minut. Dekorujemy listkami bazylii.
Napisz komentarz