Your browser does not support JavaScript!

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki

Składniki

  • 1 opakowanie “Warzywio soczewica koralowa i marchewka” 250 g
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • 500 ml przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej
  • 200 g startej mozzarelli
  • 200 g bakłażana
  • 125 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 120 g cebuli
  • 70 ml oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • Sól i pieprz
  • Kilka gałązek bazylii

Czy wiesz, że...


Przygotowanie

1.

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 1

Bakłażana kroimy w kostkę i oprószamy solą. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie smażymy na 50 ml rozgrzanej oliwy, na złoty kolor.

2.

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 2

Mięso mielone przesmażamy na 20 ml oliwy na złoty kolor. Następnie dodajemy posiekany czosnek i cebulę i jeszcze chwilę smażymy. Gdy warzywa zmiękną, dolewamy wino i redukujemy je na dużym ogniu.

3.

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 3

Dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy oregano i dusimy 20 minut. Jeśli sos jest zbyt gęsty, dolewamy ½ szklanki wody. Przed końcem duszenia doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

4.

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 4

Warzywio gotujemy w osolonym wrzątku al dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

5.

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - Krok 5

Ugotowane Warzywio mieszamy z sosem i usmażonym bakłażanem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub do kilku mniejszych i posypujemy startą mozzarellą. Zapiekamy w temp. 200℃ około 15 minut. Dekorujemy listkami bazylii.

Smacznego!

Zapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki - SkładnikiZapiekanka bolońska z bakłażanem i makaronem z soczewicy i marchewki

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Małgorzata Gutral
Strona korzysta z plików cookies zgodnie z Polityką Prywatności i Regulaminem. Rozumiem

Wyniki wyszukiwania

Nie znaleziono wpisów

Nie znaleziono żadnych wpisów w tej sekcji strony.