Your browser does not support JavaScript! Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą - Najlepszy przepis - Warzywne Inspiracje

Regularnie publikujemy nowe, inspirujące przepisy. Czy chcesz, aby Cię o nich powiadamiać?

Składniki

Kup online w swoim ulubionym sklepie

Czy wiesz, że...

Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)


Przygotowanie

1

Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą - Krok 1

Cebulę posiekać, pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać łyżkę oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki z dwóch gałązek tymianku. Zapiekać w piekarniku w temp. 200°C przez 20 minut.

2

Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą - Krok 2

Podpieczone pomidory wymieszać z fasolą. Odstawić na bok.

3

Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą - Krok 3

Filety opłukać, dokładnie osuszyć. Skropić olejem, sokiem z cytryny, doprawić solą,i pieprzem i pozostałym tymiankiem.

4

Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą - Krok 4

Rybę ułożyć na pomidorach z fasolą. Po łyżce mieszanki nałożyć na każdy filet. Piec kolejne 10-12 minut. Podawać z bagietką.

:)

Dorsz pieczony z pomidorami i białą fasolą

www.warzywneinspiracje.pl
Autor: Katarzyna Jastrzębska

Napisz komentarz

Oceń przepis:

Warzywne Inspiracje

Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.

Zobacz więcej

Kup produkty Bonduelle online w swoim ulubionym sklepie.

Przejdź do sklepu