
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- łatwe
Cebulę posiekać, pomidory sparzyć i pokroić w kostkę. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać łyżkę oleju, przeciśnięty przez praskę czosnek i listki z dwóch gałązek tymianku. Zapiekać w piekarniku w temp. 200°C przez 20 minut.
Podpieczone pomidory wymieszać z fasolą. Odstawić na bok.
Filety opłukać, dokładnie osuszyć. Skropić olejem, sokiem z cytryny, doprawić solą,i pieprzem i pozostałym tymiankiem.
Rybę ułożyć na pomidorach z fasolą. Po łyżce mieszanki nałożyć na każdy filet. Piec kolejne 10-12 minut. Podawać z bagietką.
Ojczyzną fasoli jest Ameryka. Wyróżnia się nawet do 90 gatunków fasoli. Te najpopularniejsze rozróżnia się po wielkości, kolorze oraz pochodzeniu: teksańska czerwona fasola, brazylijska czarna fasola, francuska biała fasola Coco, włoskie Borlotti i Cannellini. Liczne jej gatunki zostały rozpowszechnione na całym świecie dzięki Krzysztofowi Kolumbowi i odkryciu przez niego Ameryki w XV wieku. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej