
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 45 min.
- średnie
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, paprykę w paseczki, por i seler naciowy w plasterki.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Szklimy por. Dodajemy ziemniaki i seler naciowy.
Do garnka wlewamy bulion. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki zaczną robić się miękkie.
Wlewamy mleko. Dodajemy kukurydzę i paprykę. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy śmietanę oraz pokrojonego na kawałki dorsza. Gotujemy 5 minut. Następnie wrzucamy krewetki i trzymamy na ogniu przez ostatnie 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać płaską łyżeczkę kurkumy dla koloru.
Kukurydza to obok pszenicy i ryżu najpopularniejsza roślina uprawna świata. Jeden jej “kłos” może ważyć 40 dag. Kukurydza była podstawowym pożywieniem Inków, Azteków i Majów. Dziś jada się ją głównie w postaci płatków, kasz i mąki kukurydzianej. Wszyscy znają popcorn, a popularnością zaczyna cieszyć się też olej kukurydziany. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej