
Wegetariańskie potrawy świąteczne
- 30 min.
- łatwe
Szynkę kroimy w 1-cm kostkę.
Kaszę z warzywami przesypujemy do miseczki.
Dodajemy jajka i pokrojoną szynkę. Mieszamy dokładnie.
Masę zapiekanki przekładamy do naczynia żaroodpornego wyłożonego pergaminem i posypujemy pokruszoną fetą.
Zapiekankę pieczemy w 190℃ około 20-25 minut. Po wyjęciu z pieca posypujemy natką.
Marchewka ma już ponad kilka tysięcy lat. Jej ojczyzną są najprawdopodobniej Chiny, jednak marchewka w tamtych czasach wyglądała i smakowała zupełnie inaczej. W starożytności można było spróbować białej marchewki. Dopiero w XVII wieku w Holandii wyhodowano jej pomarańczową, popularną dzisiaj odmianę. (więcej)
Warzywne Inspiracje to miejsce tworzone przez Bonduelle i blogerów kulinarnych. Jako miłośnicy różnorodnej kuchni opartej o produkty roślinne wierzymy, że każdy znajdzie tu swoje ulubione przepisy.
Zobacz więcej