Jednocześnie kruche i rozpływające się w ustach. Słodkie, ale też odżywcze i dostarczające wielu witamin i minerałów dzięki jednemu składnikowi. Mamy pomysł na przepyszne ciasteczka z ciecierzycy, która jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Sprawdź przepis na ciastka z ciecierzycy z puszki i sprawdź, jak wykorzystać aquafabę!
Ciastka z ciecierzycy – zdrowy pomysł na deser i przekąskę
Dlaczego dodanie do kruchych orzechowych ciastek z ciecierzycy to dobry pomysł? Ten składnik sprawi, że słodka przekąska będzie o wiele zdrowsza i bardziej pożywna niż klasyczna. To bogactwo łatwo przyswajalnego, regulującego pracę jelit i odżywczego błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto ciecierzyca jest źródłem witamin: A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Zawiera także związki takie jak likopen, saponina i biochinina A, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Jeśli chodzi o smak, to dzięki charakterystycznej konsystencji zapewnia odpowiednią strukturę i kruchość.
Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie ciastek z ciecierzycy, wykorzystajmy tę z puszki. Zaletą takiego rozwiązania jest uzyskanie dodatkowego składnika, który może przydać się do zrobienia ciekawych deserów. Płyn po ciecierzycy nazywany jest aquafabą. Zawiera saponiny, dzięki którym można go ubijać i zastępować nim białka jaja kurzego, np. w przepisach dla wegan lub alergików. Dodając cukier puder, można przygotować m.in. niskokaloryczne bezy[1]. Możliwości jest mnóstwo!
[1] Na podstawie: https://dietetycy.org.pl/ciecierzyca-a-cieciorka/.
Napisz komentarz