Ciastka z ciecierzycy

Ciastka z ciecierzycy

Składniki

Zobowiązania
Bonduelle

http://Zobowiązania%20przepis Tak smakuje dobro

Jednocześnie kruche i rozpływające się w ustach. Słodkie, ale też odżywcze i dostarczające wielu witamin i minerałów dzięki jednemu składnikowi. Mamy pomysł na przepyszne ciasteczka z ciecierzycy, która jest jednym z najlepszych roślinnych źródeł białka. Sprawdź przepis na ciastka z ciecierzycy z puszki i sprawdź, jak wykorzystać aquafabę!

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 175°C (góra dół).

Odsączona ciecierzyca z masłem orzechowym i syropem klonowym

Ciecierzycę odsączamy i blendujemy z pozostałymi składnikami (oprócz czekolady).

Dosypujemy posiekaną czekoladę i mieszamy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto, spłaszczając je łyżką na kształt ciastek.

Pieczemy 15 minut.

Upieczone ciastka z ciecierzycy

Po wyjęciu z piekarnika studzimy ciastka z ciecierzycy.

•ᴗ• Ciastka z ciecierzycy
http://Zdjęcie%20Warzywne%20Inspiracje

Cieciorka Ugotowana Na Parze

Gotowanie na parze to jedna z najzdrowszych metod przygotowywania potraw. Cieciorka „Ugotowane na parze” dzięki blanszowaniu na parze charakteryzuje się idealnym smakiem i chrupkością, pięknym kolorem oraz utrzymaniem wielu wartości odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek i dań z mięsem, do dań kuchni indyjskiej, wegetariańskiej i wegańskiej.

Ciastka z ciecierzycy – zdrowy pomysł na deser i przekąskę

Dlaczego dodanie do kruchych orzechowych ciastek z ciecierzycy to dobry pomysł? Ten składnik sprawi, że słodka przekąska będzie o wiele zdrowsza i bardziej pożywna niż klasyczna. To bogactwo łatwo przyswajalnego, regulującego pracę jelit i odżywczego błonnika, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto ciecierzyca jest źródłem witamin: A, C, E oraz kwasu foliowego, potasu, żelaza i magnezu. Zawiera także związki takie jak likopen, saponina i biochinina A, które zmniejszają ryzyko zachorowalności na niektóre nowotwory. Jeśli chodzi o smak, to dzięki charakterystycznej konsystencji zapewnia odpowiednią strukturę i kruchość.

Jeśli chcemy przyspieszyć przygotowanie ciastek z ciecierzycy, wykorzystajmy tę z puszki. Zaletą takiego rozwiązania jest uzyskanie dodatkowego składnika, który może przydać się do zrobienia ciekawych deserów. Płyn po ciecierzycy nazywany jest aquafabą. Zawiera saponiny, dzięki którym można go ubijać i zastępować nim białka jaja kurzego, np. w przepisach dla wegan lub alergików. Dodając cukier puder, można przygotować m.in. niskokaloryczne bezy[1]. Możliwości jest mnóstwo!

[1] Na podstawie: https://dietetycy.org.pl/ciecierzyca-a-cieciorka/.

Napisz komentarz

Oceń przepis:
Pizzerinki z warzywami

Pizzerinki z warzywami

Sałatka z porem, kabanosem i kukurydzą

Sałatka z porem, kabanosem i kukurydzą

Dip z białej fasoli z miętą

Dip z białej fasoli z miętą

Zobacz więcej takich przepisów